|
|
|
... vaníliás cukor
7,5 dkg étkezési keményítő
1 nagy konzerv sárgabarack vagy őszi
4 dkg mandulaforgács
2 evőkanál vaj
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A túrót villával áttörjük. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
Elkészítés: A margarint simára keverjük a tojássárg... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom
50 g liszt
1 g egész fahéj
5-6 szem szegfűszeg
Ízlés szerint kristálycukor, só
Barack likőr az ízesítéshez
Az érett sárgabarackokat alaposan megmossuk, majd pár percre forró vízbe tesszük, hogy könnyen el tudjuk távolítani a héját. Tegyünk félre két-három darab egész barackot a tálalásig.
A meghámozott és kimagozott barackokat ... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... szélére
Bólé: 40 dkg málna, 20 dkg áfonya, 8 evőkanál narancslikőr, 4 evőkanál málnaszirup, 1,5 liter száraz pezsgő vagy szénsavas ásványvíz, jégkocka
Az epret és a ribizlit megmossuk, megtisztítjuk, a cukorral összeturmixoljuk. Felöntjük a grépfrút vagy narancslével, és belekeverjük a jégkockákat. A poharak száját belemártjuk a citromlébe, majd a cukorba, be... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrus-mécsesek
Egyszerűen, gyorsan elkészíthetők az illatos citrusgyümölcsök héjából készített mécsestartók.
Nem kell hozzá mást tennünk, csak az elfogyasztani kívánt gyümölcsöt megmossuk, ezután héjából ügyesen kiszabadítjuk, (óvatosan, hogy a gyümölcs ne sérüljön, értékes leve ne folyjon ki), körben félbevágjuk a héjat, és lefeszegetjük a gyümölcsről, ha kell kiskanál... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... Tabasco-mártás
A pulykamell filét 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit és inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral fölforraljuk, majd a gyümölcsöt belerakjuk. Kis lángon 10 percig főzzük.
Ha kész, megsóz... |
|
|
|
|
|
|
|
... szószhoz:
2 dl natúr joghurt,
1 ek. édesítőpor,
1/2 tk. őrölt fahéj
Elkészítés:
Az aszalt barackot apró darabokra vágjuk.
A rizst megmossuk, a tejjel, egy csipet sóval, a citromhéjjal, 4 ek. édesítővel és a barackokkal feltesszük főni, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Közben többször megkeverjük.
A zselatint elkeve... |
|
|
|
|
|
|
|
... alkohollal
Gyöngyöző baracktea
Hozzávalók: 4 nagy őszibarack, 1 zöldcitrom leve, 3 dkg cukor, 3 cl vodka, fél liter barackos jeges tea, fél liter száraz pezsgő
Megmossuk a barackot. Levágjunk belőle négy szeletet, a többit meghámozzuk és nagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... Hozzávalók: 600gr krumpli, 10gr élesztő, 100ml tej,350gr liszt 2 db tojás, 30gr só 250gr reszelt sajt (többféle),köménymag a díszítéshez
Elkészítés: A krumplit megmossuk, majd sós vízben megfőzzük. Leszűrjük , megtisztítjuk a héjától és melegen áttörjük, majd félretesszük. Langyos tejben feloldjuk az élesztőt 2 ek. lisztet keverünk hozzá és megkelesztjük. Ma... |
|
|
|
|
|
|
|
... leöblített rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára főzzük (20perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Végül kiemeljük belőle a vaníliarudat és a citromhéjat. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk. 80gramm kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük borral és 2 evőkanál citromlével. Beletesszük a barackot, megszórjuk fűszerekkel és élénk tűzön 2-3 percig főzzük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... leöblített rizst, mérsékelt tűzön, folyamatosan kevergetve puhára főzzük (20perc). Hideg vízfürdőbe állítva kihűtjük. Végül kiemeljük belőle a vaníliarudat és a citromhéjat. A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk. 80gramm kristálycukrot aranybarnára pirítunk, felöntjük borral és 2 evőkanál citromlével. Beletesszük a barackot, megszórjuk fűszerekkel és élénk tűzön 2-3 percig főzzük.... |
|
|
|
|
|
|
|
... fahéj
egy teáskanál őrölt paprika
só
bors
Elkészítése:
Előmelegítjük a sütőt 200° C-ra. Leöblítjük a csirkét, szárazra töröljük és nyolcfelé vágjuk. Forró vízzel megmossuk a narancsot, félbevágjuk és felszeleteljük. Lecsipkedjük a rozmaringágról a leveleket és nagyobb darabokra vágjuk. Megtisztítjuk a burgonyát, megmossuk és vékony szeletekre vágjuk.... |
|
|
|
|
|
|
|
... 5 dkg vaj.Elkészítése:
Elkészítés:
A lisztet sóval és langyos vízzel, olajjal és ecettel összedolgozzuk, majd 20 percig pihentetjük. A spenótot megtisztítjuk, megmossuk, és forró vízben 3 percig előfőzzük, majd leszűrjük. A vöröshagymát apróra vágjuk. A zsemlét beáztatjuk és kinyomkodjuk. A zsemléhez adjuk a darált húst, az apróra vágott spenótot, a vörösha... |
|
|
|
|
|
|
|
... dió
1 teáskanál méz
2 húsleveskocka
2 evőkanál ételsűrítő
Előkészítés:
A libát megtisztítjuk, a zsírosabb részeket levágjuk róla. Kívül-belül megmossuk, és bedörzsöljük ételízesítővel. A répát meghámozzuk, megmossuk. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, húsát a répával együtt kis kockákra vágjuk. Az aszalt barackot felaprítjuk. A zs... |
|
|
|
|
|
|
|
... sárga húsú sárgadinnye (30 dkg), 1 citrom, 4 friss mentabóbita, 2 dl tokaji aszú, 8 evőkanál dinnyevodka
Előkészítés:
A görögdinnye héját megtörölgetjük, a sárgadinnyéket megmossuk, félbevágjuk, magjaikat kanállal kivájjuk. A citromot forró vízben alaposan megsikáljuk, szárazra törölgetjük. A mentát leöblítjük, lerázzuk róla a vizet.
Elkészítés:
Karalábé... |
|
|
|
|
|
|
|
... éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. A borsót, a húst és a füstölt szalonnát egy nagy lábasba tesszük és ráöntünk 2 liter vizet. Addig főzzük, amíg fel nem forr.
Közben megmossuk a póréhagymát (ha szükséges leszedjük róla a fonnyadt zöldet), és 1 cm vastag karikákra vágjuk.
Megpucoljuk a zellergumót és kb. 2 cm-es kockákra daraboljuk.
Lekaparjuk a répa hé... |
|
|
|
|
|
|
|
Italok
Õszibarack-ivólé
Hozzávalók: őszibarack, 1 kg őszibarackpéphez 2 kg cukor, 1 l víz,
2 teáskanál citromsav
Érett őszibarackból készítjük. Az érett gyümölcsöket megmossuk, kimagozzuk. Ezután annyi vizet öntünk rá, amennyiben fedő alatt puhára tudjuk párolni. A megfőtt barackot turmixoljuk és megmérjük. A ba... |
|
|
|
|
|
|
|
... hús
Hozzávalók: 20 dkg rizs, 50 dkg csirke vagy birkahús, 1/2 kávéskanál sáfrány, 1/2 teáskanál petrezselyemzöld, 10 dkg mazsola, 5 dkg vaj, só-bors, ízlés szerint.
A rizst megmossuk, leszúrjuk. Két dekagrammnyi vajat felforrósítunk, rátesszük a rizst és kb. 3-4 percig kavargatjuk rajta.
Ezután forró vizet öntünk rá, kb. kétszer annyit, mint a rizs... |
|
|
|
|
|
|
|
... 2 fej vöröshagyma, 2 ek. étolaj, a kacsa szíve, mája, 6 dkg darált mandula, 6 dkg mazsola (előző este beáztatva), 5 dkg rizs, 2 ek. petrezselyemzöld
A kacsát megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk, kívül-belül enyhén besózzuk, borsozzuk.
Néhány órán át sóval, citromlével ízesített joghurtban marinírozzuk, majd a joghurtból kivéve lecsöpögtetjük.
E... |
|
|
|
|
|
|
|
Tudják, honnan ered az ádámcsutka megnevezés? Állítólag Ádám ősapánk, lelkiismeret-furdalásában vagy kapkodásában, félrenyelte az utolsó darabot ama tiltott gyümölcsből.
Ez a falat díszeleg azóta is minden fájdalomban született, kenyerét vérrel-verejtékkel kereső férfi gigáján, örök emlékeztetőül, hogy milyen következményekkel járhat a helytelen táplálkozás. Jó kis mese, ugye?... |
|
|
|
|
|
|
|
... petrezselyemzöld, a forma kikenéséhez margarin
Elkészítés: A makarónit bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük.
A kelkáposztát megtisztítjuk, megmossuk, és négyfelé vágjuk. Torzsáját ék alakban kimetsszük, a kelleveleket csíkokra vágjuk.
A vajat vagy margarint lábosban felolvasztjuk, beletesszük a kelt, sóval, borssal és r... |
|
|
|
|
|